A TOP MIX 2013 évi újdonságai II. - Match Method Mix

Ebben a cikkben a Match Method Mix etetõt ismertetem meg. A horgászat helyszíne pedig a kiskorpádi Szigetes Horgásztó.

Manapság egyre többen horgásznak feeder módszerrel, ezen belül is a method módszert használják a legtöbben, hiszen így lehet felkínálni legjobban és legeredményesebben a pelletek legkülönbözõbb fajtáit. Ehhez a módszerhez különleges etetõk kellenek, melyek magas minõségûek, magas proteintartalommal rendelkeznek, homogén szemcsézetûek és nagyon jól oldódnak a vízben.

Idei új etetõink jelentõs része is ezen követelményeknek megfelelõen készült.
Ezen etetõk elsõ számú képviselõje a versenyhorgászathoz is ajánlott Match Method Mix.

Kezemben a Match Method Mix

Aztán elkészítettünk egy csomó remekbeszabott aromát is, melyek harmonizálnak az új és régi etetõinkkel is, de ezeket majd egy másik írásban fogom bemutatni részletesen.

Carp Specimen aroma, mely akkor még nem nyerte el végleges formáját, de tartalma már a megegyezett a jelenleg elérhetõvel.

A tóhoz Zoltán fiammal érkeztünk, aki remek feeder horgász. Úgy terveztük, hogy a Match Method Mix etetõt készítjük el két külön aromával. Az egyik keverékhez a Carp Specimen, a másikhoz pedig a Dévér aromát tesszük. Tervünk az volt, hogy Õ a pontyokat veszi célba, míg én a dévéreket próbálom meg horogra csalni.

Az etetõt én kevertem be. Fontos tudni, hogy az etetõanyag tervezésekor a magas minõség mellett annak egyszerû elkészítése volt a fõ cél. Megjegyzem, hogy az utóbbit sokkal nehezebb volt kivitelezni.

Az etetõanyag kizárólag magas minõségû ponty, koi ponty és tilápia pelletek valamint LT halliszt gondosan összeállított keverékének õrleménye. Protein tartalma 40% fölött van. Erõsen halszagú és fekete színû.

Bekeverése pedig nagyon egyszerû, melyet kétféle módon végezhetünk el (ez a tasakon is olvasható):

  1. A tasak tartalmához öntsünk 7 dl vizet (vagy aromával kevert vizet) egyszerre és keverjük meg, majd hagyjuk állni 20 percet, utána keverjük meg még egyszer és ezzel elkészült az etetõanyag. Nem kell utána vizezni, vagy többször felvizezni és horgászat közben sem igényel utána nedvesítést, ha nem hagyjuk kiszáradni. Igazából áttörést sem igényel. Egy zacskó tartalma elegendõ egy egész napos kétbotos horgászathoz.
  1. Ha nem akarjuk a zacskó teljes tartalmát egyszerre felhasználni, akkor javaslom a másik bekeverési módot, amikor 2 egység etetõhöz adunk egy egységnyi vizet. A további eljárás ugyan az, mint fent.

Két egység etetõhöz adjunk egy egységnyi vizet. Ennyi az egész!

Az egyik etetõt a Carp Specimen aromával készítettem.

A másik, a dévéres etetõt pedig a Dévér aromával kevertem be. Fontos, hogy az aromát a vízhez öntsük, mert fontos a 2:1 arány betartása.

Az etetõ közvetlenül a bekeverés után ilyen állagú lesz.

A bekevert etetõket a kiszáradás ellen célszerû lezárható fedelû edényekben tárolni. Erre szolgálnak terepmintás keverõedényeink.

Amíg az etetõk ?pihentek" összeállítottuk felszereléseinket. Zoli mindkét, én pedig egyik botomon a Preston Method Feeder kosarát használtuk, míg másik felszerelésemet a hagyományos feeder módszerhez állítottam össze. Csak, amíg Zoli a Method kosaraknál a gumis, addig én a belsõ vezetéses variációra esküszök.

Zoli szerelés közben.

Csalinak több elképzelésünk is volt, de mindenképpen ki akartuk próbálni a Sonubaits új termékeit, a Bandum pelleteket, a lebegõ pelleteket (Hookable Floaters) és a Super Crush Green puha pelleteket, valamint egy hihetetlenül jól és takarékosan mûködõ csalit, a lebegõ mûanyag kukoricát, illetve a hagyományos szereléken a csontit.

Ezeket a pelleteket terveztük az etetõanyaghoz kipróbálni.

Ez pedig a hihetetlenül sikeres (és takarékos) csali a ?gumikukorica".

Zoli végszereléke és a csalizás kellékei.

Ez pedig az én végszerelékem.

Mire összeállítottuk a felszerelést az etetõanyag is használatra kész állapotba került. Fontos, hogy használat elõtt még egyszer keverjük meg. Erre azért van szükség, hogy elnyerje végleges, bársonyos tapintású, gyorsan oldódó állagát.
Meg fognak lepõdni, milyen szenzációs etetõt kapnak!

Ha elvégzik a fenti mûveletet, ez lesz a végeredmény.

Így ?mûködik a vízben.

A végszerelék pedig ezt tudja. Hajszálelõkére kötött csalitüskére tûzött gumikukorica.

Ha jól állítottuk össze, akkor így viselkedik a fenéken.

A horgászatot, korábbi tapasztalatainkra hagyatkozva, mindketten a kukoricával kezdtük. Mindketten használtunk töltõszerszámot is a kosárhoz, de én nem tettem a szerszámba a csalit, míg Zoli a csalit is betöltötte a kosárba.

Én így kínáltam fel a csalit.

Ez pedig Zoli felkínálási módja.

A töltött kosár és a csali így helyezkedik el a fenéken. Nincs hal, amelyik ellen tudna neki állni!

A horgászatot nem egyszerre kezdtük, mert a film miatt nekem még volt tennivalóm. Zoli megtöltötte kosarát a Carp Specimen aromával készített Match Method Mix etetõvel és horgászni kezdett. Ez alatt mi az etetõ oldódását vettük filmre. Azaz, csak vettük volna, de még öt perc sem telt el, Zoli botja, jó halat jelezve, karikába görbült.

Zoli a bedobás után öt perccel már pontyot fárasztott.

Merítés elõtt a szép tükrös.

Útban a pontymatrachoz.

Zoli elsõ hala egy közel tízes ponty volt.

Ezután némi csend következett, így aztán el tudtuk készíteni az általam még szükségesnek vélt felvételeket, majd én is horgászni kezdtem.

Apa és fia kapásra várva.

Igazából nem kellett sokat várnom az elsõ dévér megérkezésére. Eleinte néhány kisebb jelentkezett a lebegõ gumikukoricára, majd megérkeztek a nagyobbak is. Felváltva húztuk a halat. Én kizárólag dévért, míg Zoli többségében pontyokat fogott. Többször váltottunk csalit, de a gumikukoricát ma nem tudta leverni semmi sem.

Én kizárólag dévéreket fogtam.

Szép példányok is voltak köztük.

Eleinte merítettem a halakat, de késõbb már a vízben kiakasztottam a szájukból a szakáll nélküli horgot.

Az átlag.

Zoli is fogott dévéreket.

A kétórás horgászat alatt több, mint 20 db dévért szákoltam.

Az utolsó halam ezen a napon.

Ez pedig Zoli búcsúhala.

A Match Method Mix igen tartalmas és eredményes etetõanyag, mely a tesztek során minden esetben jól teljesített. A leírtakat betartva nem lehet rosszul elkészíteni, nem lehet ?elvizezni", egyszerû a felhasználhatósága. Magas minõségû, ezért kevés kell belõle és fogóssága mellett még gazdaságos a felhasználása is.

Az elkészített filmet pedig remélem jó szórakozást nyújt mindamellett, hogy bemutatja az etetõ használatát. Meg aztán a téli hónapokban jól esik egy kicsit visszaidézni a melegebb napokat.

Papp József

 

GINOP