Horgász szakkör

Évek óta kiemelt fontosságú témaként kezeljük az etetés, az etetõanyagok, csalik felhasználásáról szóló elõadást, amelyet Papp József (Magyar Bajnok, Amerikai Bajnok, sokszoros válogatott horgász) a Top Mix cég tulajdonosa tart a gyerekeknek.

Az elõadáson szóba kerülnek az etetõanyagok fajtái, összetétele, ízesítése, az egyes aromák és adalékok felhasználhatósága különféle körülmények között, a különbözõ anyagok egymással keverhetõsége is. Szó esik az etetõanyagba keverhetõ egyéb anyagokról (föld, magvak, élõ anyag, morzsák, kenyér, stb.) adalékokról, a színek fontosságáról. Természetesen mindez a gyermek megérthetõség szintjén.

A gyerekek a gyakorlatban próbálhatják ki a különbözõ nedvesítésû, keménységû és szemcsézetû etetõanyagok viselkedését, helyes összeállításuk, áttörésük és felhasználásuk módszereit.

A rövid elméleti elõkészítést követõen a gyerekek lelkesen keverik, gyúrják, törik át a különféleképpen viselkedõ etetõanyagokat, ellenõrzik viselkedésüket az üveghengerben: hogyan oldódik, lazul fel, esik szét a helyesen elõkészített anyag, felhõt képezve a víz alatt. Azt is megfigyelhetik, hogy a rosszul kevert, túl keményre gyúrt anyag milyen ?vízálló" tulajdonságokat mutat, elkerülhetik így az egyik leggyakrabban elkövetett horgász-hibát.

A foglalkozás végén egymást érik a gyakorlati kérdések, a tapasztalatok hiányát pótolja a lelkesedés, a horgászat iránti szeretet. Az etetõanyagok aromájától illatozva, az ajándékba kapott etetõanyagot szorongatva várják az értük jövõ szülõket, még az utcán is egymás szavába vágva tárgyalják az aznap látottakat.

Hauser Miklós
titkár

Kezdõdik a gyakorlati bemutató.

 


A száraz etetõhöz elõször kevesebb vizet öntünk, nehogy túl vizezzük.

A keverés gyakorlati bemutatója.

Még kíván egy kis vizet.

Most már jó lesz.

Vízbe téve megnézzük az oldódási folyamatot.

Papp József megmutatja azt is, hogy kell egy gombócot összenyomni.

Csináljátok utánam ! Kíváncsi kezek próbálják meg utánozni az évtizedeken át begyakorolt mozdulatokat.

Figyelmes szemek lesnek minden mozdulatot és kíváncsi fülek hallgatnak minden szót.

Az etetõanyag áttörése, az etetõ elõkészítésének egyik legfontosabb eleme.

 

 

 

GINOP