Hogyan csalizzunk? (How to Hook!)

Frankie Gianoncelli a Preston cég verseny/teszthorgásza mutat be néhány csalizási módot. A föszerep a leggyakrabban használt csalié, a csontié. Sokak számára bizonyára tartogat némi újdonságot ez az írás is.

Csonti

Hagyományos
Ez minden kétséget kizáróan az egyik leggyakrabban használt csali. A csonti horogra tűzése nem igényel túl sok magyarázást. Csak simán megtűzöm a csontit, hogy a horog hegye kilátszódjon. Így biztos az akadás!

Oldalas
Ha legközelebb horgászni mész, nézd meg, hogy süllyednek a csontik a vízben. Látni fogod, hogy mindig az oldalukon süllyednek. Ebből logikusan következik, hogy nekünk is így kéne csalizni. Elvégre is az egész horgászat lényege, hogy elrejtsük a csalinkat a többi beszórt csali között. Ennél a fajta csalizásnál is tökéletes az akadás, és a nagyobb, óvatosabb példányokat is könnyen becsaphatod vele. Mindig próbálj egy kicsit árnyaltabban gondolkozni, mert ez gyakran segít, hogy azokat a halakat is megfogd, amit mások esetleg nem tudnak.

Összekötős
A legújabb őrület az összekötött csonti. Elég sokat kísérleteztem ezzel a csalizási móddal, és azt kell, hogy mondjam, tényleg működik. Hiszek abban, hogy kis trükkökkel nagy előnyt szerezhetünk egy versenyen, és az összekötős módszer pont ilyen, mert a halak általában nem ismerik.
Próbálom elkerülni az élő csontik alkalmazását, mert néhány hal után könnyen kitekeregnek, míg a halott csontikkal ez a veszély nem fenyeget.

Befűzős
Nagyon jól működik fehérhalak horgászatánál, amikor sokáig a horgon kell tartani a csalit. Teljesen elrejti a horgot, hasonló a bábos horgászathoz. Mindig megpróbálkozom ezzel a csalizással, ha sok az üres bevágás, vagy ha ritkulnak a kapások. Légy türelmes, és várd ki a kapást! Az akadás biztos, a siker nem marad el…

Dupla
Sokat finomítottam ezen a technikán, hogy még fogósabbá varázsoljam. Egy csontit hagyományosan tűzök fel a fejénél, míg a másodikat fordítva. Így olyanok lesznek, mint egymás tükörképei. Ez jelentősen csökkenti a tekeredések okozta kellemetlenségeket. Különösen hatékony feederezésnél és wagglerezésnél.

Kukac és báb

Megkötős
A legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy több halat is foghatunk egymás után, a csali lecserélése nélkül. A leghatásosabb talán a sekély vízi horgászatnál, de sok sikert értem el vele akkor is, amikor röviden horgásztam vagy egész a part mellett. A horog nem fedett, így az akadás garantált. Érdemes kipróbálni ezt a kis trükköt, amikor az apróhalak már az agyadra mennek, vagy sok a halvesztés és az üres bevágás.

Ütközős
Akárhányszor pontyra, kárászra horgászom, mindig megpróbálkozom ezzel a módszerrel, mert szó szerint 10-15 halat lehet vele fogni a csali lecserélése nélkül. Nagyon eredményes a sekély vízi horgászatnál, közvetlen a part mellett vagy a szigetek oldalában. A gyorsütközőt a kukac fején kell keresztül nyomni, mert ez a legerősebb része, és így tovább marad a horgon.
Használjunk nagyon finom szövésű merítő szákot, hogy a gyorsütköző ne gabalyodjon bele a szákba. Kész rémálom, amikor a hal ficánkolása közben az ütköző beakad, és az egész előkét le kell cserélni…

Dupla kukac
Egy fantasztikus csali a nagytestű halak horgászatához. Már több száz halat fogtam dupla kukaccal. Lehet használni halastavakban, csatornákban és folyóvízi horgászatnál is ajánlott. Jól működik közvetlen a part mellett is, etetőanyagos és bábos etetésen. Emlékszem egyszer a Bolingey tónál egy óra leforgása alatt 15 pontyot fogtam közvetlen a part mellett, a felét dupla kukaccal. Ezzel a trükkel óriási előnyre tettem szert a versenyen, amit persze meg is nyertem. Irgalmatlan jó csali, és nagyon megéri kipróbálni.

Old School
Bizonyos napokon a báb nagyon nyerő. A báb a kedvenc csalim mindenre és mindenhol.
Azt javaslom, hogy amikor sekély vízben horgásztok, tegyetek egy vagy két darab bábot egy nagyméretű horogra. Ez nagyon fogós lehet, és sok kellemetlenségtől is megkímél, mivel az apróhalak nem tudják szétcsócsálni a csalit.

Beakasztós
Akárhányszor kukaccal horgászom, mindig azzal kezdem, hogy megtűzöm a kukac fejét. Ez valószínűleg a legelterjedtebb és legegyszerűbb csalizási mód, de működik! A horog nagy része kilátszik, így a jó akadás abszolút biztosított. Különösen hatékony sekély vízi horgászatnál, mert a horog hegye mindig szabad, így több halat tudsz megakasztani és kevesebb rontott kapásod lesz.

Pelletek

Lasszó
Nagyszerű módszer a pellet rögzítéséhez. Egy kicsit talán időigényesebb, mint mondjuk a csaligyűrűs megoldás, de adjon elég magabiztosságot, hogy ezzel a módszerrel a csalid teljesen természetesen néz ki.

Pellet karika
A horogszárhoz közeli rögzítés a pontykárászoknál lehet jó, de a rendes pontyoknál egy 5-10 mm-es távolság a megfelelő. A pontykárászok nagyon finoman esznek, ezért a rövid hajszálelőke a célravezetőbb, hiszen így a horog nagyobb eséllyel akad a halak szájába, nem pedig a szájuk mellett valahova. A ponty sokkal bátrabban szippantja be a csalit, ezért hatásosabb a hosszabb hajszálelőke.

Hurkos
A halak egyre óvatosabbak lesznek az idő múltával. Ha egyszer vagy kétszer megfogtuk őket egy bizonyos módszerrel, utána már nagyon nehéz őket újból horogra csalni. Ez az egyszerű kis technika nagyon hatásos lehet, ha el akarod rejteni a horgodat az etetés között. Nagyon sokat használom tavasszal, mert a nehéz napokon nagyszerű lehet!

prestoninnovations.com