Aranykárász

Aranykárász

Aranykárász Carassius carassius Linné Őshonos halunk az aranykárász valaha minden álló és folyóvízben fellelhető volt. Mára az ezüstkárász kiszorította, emiatt most már csak elvétve találkozhatunk vele. Igénytelen, szívós hal. Az egészen mostoha körülményekhez is jól alkalmazkodik, oxigénigénye rendkívül alacsony. A vízinövénnyel benőtt, iszapos aljú, sekély, gyorsan felmelegedő vizek részein tanyázik előszeretettel. Nagymértékű megritkulását az magyarázza, hogy az ilyen élőhelyek kiszáradtak vagy kikotrásra kerültek. Folyókon az áramló szakaszokat kerüli. Az aranykárász feltűnően magas hátú, kerekded hal. Pikkelyei nagyok, erősen ülnek. Szája körül nincsenek bajuszszálak. Feje kicsi, rövid, szája felső állású. Szeme közepes nagyságú. A mell- és a hasúszó rövid, a hátúszó hosszú és magas, széle a kifejlett példányoknál domború. A farokalatti úszó rövid, viszonylag magas. Színezete elég tág határok között mozog, melyet a környezete befolyásol. Háta sötétbarna, néha egészen feketés, a dús növényzetű, mocsaras élőhelyeken csak a hasán sárgás-rezes színű. A tiszta állóvizekben feje olajzöld, háta zöldesbarna néha sárgásbarna, oldalai aranysárgák, a has sárgásfehér néha halványvörös árnyalattal. Az írisz sárga színű, szélén aranyozott. A fiatal egyedek faroknyelén, a farokúszó tövénél fekete folt látható. A folyóvízi példányok színe világos, ezüstösen csillogó. A páratlan úszók szürkéssárgák, a páros úszók vörhenyesek. A hashártya az ezüstkárászétól eltérően nem fekete. 2 – 3 évesen éri el az ivarérettséget. Ívási ideje májustól júniusig tart. Amikor a vizek hőmérséklete eléri a 14 – 15 oC vízhőmérsékletet csapatosan keresik fel a sekély részeket. 1,4-1,7 mm átmérőjű, sárgás színű, 120-300 ezer szemű, erősen ragadós ikrát raknak a víz alatti növényzetre. 10 napos korukban a kikelt lárvák már zooplanktonokkal táplálkoznak. Táplálékát apró állatok, lárvák teszik ki, de a különféle apró növényi magokat is előszeretettel fogyasztja. Ivási ideje: május – június Méret és tilalmi oltalom alá nem helyezett hal.

Recept ajánló

Horgászfogó essencia

Forraltbor többféle módon

A forralt bor alapvető hozzávalói a szegfűszeg, fahéj, citrom, valamint a cukor vagy a méz – ezeket a borral együtt főzzük, ízlésünknek és kapacitásunknak megfelelő mennyiségben.
Az arányokhoz támpontként a klasszikus forralt bor alapreceptje: 1 liter borhoz 8 deka cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom nevezhető megfelelőnek.
Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről. Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. Vannak, akik (aszalt) gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel, gyömbérrel, vaníliával, kevés borssal, a merészebbek chilipaprikával bolondítják meg, egyesek vízzel hígítják, mások rummal vagy pálinkával turbósítják a főzetet. Különleges, vendéglátásra tartogatott fogás lehet, ha a forralt boros edényre szűrőt teszel, amelyre süvegcukrot és rumot öntesz, majd meggyújtod. Nemcsak látványos attrakció ez, de a rumos cukor karamellizálódva, esetleg narancshéjjal együtt különleges ízt is kölcsönöz a „borkölteménynek”.

Néhány izgalmas recept

  • Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is. Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható.

  • „Ütős” forralt bor

Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.

  • Pikáns forralt bor

Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod.

...és ha valamelyiket elkészítetted, töltsd jól szigetelő termoszba és menj el horgászni, mert ahogy az évet kezded (amit az év első napján csinálsz) olyan lesz az egész éved!

Vissza a halfajokhoz