Dropshotozás könnyedén Ed Matthewsal (Dropshotting Made Easy)

A Dropshotozás hihetetlenül népszerű az Egyesült Királyságban, hiszen ez a sügér horgászatának egyik legeredményesebb technikája. Bár első ránézésre bonyolultnak tűnik, valójában egyáltalán nem az. Ed elmagyarázza, miben rejlik a titok…

Dropshot. Sok horgász szeretné kipróbálni ezt a módszert, de a sokféle, bonyolult felszerelés elriasztja őket, mielőtt belekezdenének. Egész eddig kisebb vagyonba került a szerelék egyes részeinek beszerzése...

„Elég kézenfekvő a sokféle cucc helyett mindent egybe rakni,” kezdi mosolyogva Ed Matthews. Ed a rablóhalas horgászat szakértője. Miután a Dropshot módszer megjelent az Egyesült Államokban, Ed is elkezdte használni. Habár már több éve a Dropshot szerelmese, még ő is úgy látja, hogy a horgászboltok polcain található felszerelésözön könnyen elbátortalaníthatja a horgászokat.

„Több ezer fontot költöttem a megfelelő műcsalikra, horgokra, na meg hosszú órákig böngésztem a neten, amíg kiderítettem mikor milyen csomót kell kötni a különböző horogtípusokra, és hogy kell mozgatni a műcsalit” – teszi hozzá Ed. „Három különböző színű műcsali, néhány horog és ólom legalább 30 fontomba került (~13.000 HUF). Na, ez nagyon nem jó üzlet annak, aki csak itt-ott ki akarja próbálni a technikát.”

Éppen ezért Ed fölkereste a Korum munkatársait, és azt javasolta, hogy a módszerhez kezdjenek el gyártani kész végszerelékeket. Ez valamennyivel csökkentette a felszerelés árát, és egy kicsit egyszerűbbé is tette.

„Használhatsz normál horgokat Drophotozáshoz, de tudnod kell, hogy kell megkötni őket. A probléma az, hogy mindegy mennyi videót csinálsz, nem fogod tudni elmagyarázni az embereknek, hogy pontosan hogy kössék meg azt a horgot. Ezért gondoltuk úgy, hogy csak simán teszünk egy forgót a horog fülébe. Ezt már nyugodtan meg lehet kötni egy normál kötéssel.” – magyarázza Ed. „Én igazából ezt a típusú horgot jobban szeretem, mert könnyedén változtathatok a szereléken attól függően, hogy milyen tiszta a víz, vagy milyen nagyok a halak!”

Ed egy 6lb Snapper Dropshot Fluorocarbon zsinórt használ, amit egy forgós Dropshot horogra köt.

A forgós horogra természetesen egy műcsali kerül. Ed nem akarta összezavarni a horgászokat ezerféle színű és formájú műcsalival, így azt javasolta a Korumnak, hogy alóza mintájú műcsalit készítsenek, mert ez a brit táplálékhalakhoz nagyon hasonlít. Ed olyan színeket akart választani, amit a helyi horgászok hamar fölismernek.

„A bodorka és sügér imitációkon nem kellett túl sokat gondolkozni. Nincs olyan sügér, ami ellen tudna állni nekik. Az alóza farokúszója intenzíven dolgozik a vízben, így Dropshotozásnál nem kell túl erős mozdulatokat alkalmazni.”

„A végső szín az aranyhal lett. A Snapper Drone színe annyira jó, hogy ez szinte nem is volt kérdés. Néha a világosabb színek jobban működnek, mint a többi, főleg színes vízben.”

A szerelékhez végül még jön egy 5 és egy 10 grammos ólom. Ez a különböző hosszúságú dobásokhoz kell, és a bevontatás sebességét tudjuk vele szabályozni. Ed be is mutatta hogyan.

„Már-már közhelynek számít Dropshotozásnál, hogy néha a műcsalit kell mozgatnod, nem az ólmot. Az első dobásnál pont ezt akarom elérni, így a 10 grammos ólmot teszem föl egy aranyhal műcsalival. Ha kiálló tuskók mellett horgászunk, jobb a nehezebb ólom, mert tovább tartja mozgásban a műcsalit a kapás zónában.”

A spiccet mindig feszesen kell tartani. Ez az egyik legfontosabb szabály, ha a partról Dropshotozunk. Ed lassan meglegyinti a botot a csuklójával, hogy életre keltse a műcsalit. Szinte elképzelni is nehéz, hogy a műcsali megmozdult, pedig az alóza nagyon is teszi a dolgát… Mint ahogy várható volt, Ed Korum Dropshot botja begörbül…

Látszik, hogy Ed nem érkezett készületlenül. Van egy kicsi, Korum ITM Clamshell doboza jól megtömve, és még egy pár nagyobb doboz teli műcsalival, hogy bármikor váltani tudjon.

„Nincs értelme túl sok cuccot magaddal hozni. Ez elég mozgékony horgászmódszer” – mondja Ed.

Elültek a kapások, úgyhogy Ed a kedvenc helye felé veszi az irányt. Egy igazi halasbányának tűnik, benyúló fákkal a víz mélyén.

„Ez nagyhalas pálya”- mondja Ed, majd egy bodorka Dropshot műcsalit tesz föl. Ezek óvatosabb halak, úgyhogy a természetes minta a biztos nyerő ma.

Ed szereléke halkan csobban a vízben, és mi csak izgatottan várunk… Nagyon lassan dolgoztatja a műcsalit, épp csak meg-megbiccenti a hajtókart az orsón. „Ha azt hiszed, túl lassan vezeted a műcsalit, tekerd még lassabban a hajtókart. Csak egy jó tanács” mondja nevetve Ed, és a spicc hirtelen megrándul. Gyors kapás és egy teljesen más történet.

A hal valósággal fölszántja a vizet, amint a tuskók felé rohan. Az orsó fölvisít, de Ed uralja a helyzetet.

A sügért határozottan a szákhoz húzza. A sügér, mint egy igazi dinoszaurusz!

Igaz, nem hosszú hal, de a mintázata gyönyörű és tiszteletet parancsoló. Fajtájának nagyszerű és egyedi példánya ez a sügér. Uszonya pirosra fordul, csíkjai pedig besötétednek, ahogy Ed a kamera közelébe emeli.

„Ez méltó befejezése a napnak. Megvan vagy 80 dekás. Ez a hal a bizonyítéka, hogy a jól vezetett Dropshot műcsali, és egy egyszerű végszerelék, milyen eredményeket hozhat.”

 

korum.co.uk